Κονταρομαχία, παστέλ σε χαρτί του Γεώργιου Κουνάλη

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Θερίσου Χανίων, σας προσκαλούν στην τρίτη εκδήλωση για τη Βενετσιάνικη φυσιογνωμία των Χανίων
το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020, ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 70, Χανιά).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει  διάλεξη της Ιστορικού Τέχνης Δρ. Αλεξάνδρας Κουρουτάκη, μέλους Ε.ΔΙ.Π. της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου  Κρήτης, με θέμα: «Ζωγραφικές αναπαραστάσεις του Ερωτόκριτου ως αρχετυπικού συμβόλου του Ελληνικού πνεύματος από εικαστικούς δημιουργούς του Μεσοπολέμου και η σκηνή της Κονταρομαχίας (Γκιόστρας) σε συνθέσεις του Γεωργίου Κουνάλη».

Η διάλεξη ανιχνεύει στις ζωγραφικές αναπαραστάσεις του Ερωτόκριτου στοιχεία της Ρωμιοσύνης, του Κρητικού πολιτισμού της Αναγέννησης, της Ελληνικής εικαστικής παράδοσης (της Kλασικής, της Ελληνιστικής, της Ελληνοπρεπούς λαϊκo-βυζαντινής και της λαϊκo-ναΐφ) και αναδεικνύει στοιχεία των μοντερνιστικών καλλιτεχνικών αναζητήσεων της Δύσης, όπως δημιουργικά αφομοιώθηκαν από τους Έλληνες δημιουργούς.

Την εκδήλωση  θα συντονίζει η Ευγενία Παπαϊωάννου, ΕΕΠ Πανεπιστημίου Κρήτης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΛΑΕΚ.

Στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Χανίων θα εκτίθεται συλλογή έργων του Γεωργίου Κουνάλη από τη σειρά «Ερωτόκριτος».

Το Μουσικό Σχολείο Θερίσου Χανίων θα συμμετέχει με κιθαριστικό σύνολο Αναγεννησιακής μουσικής με την ευθύνη της καθηγήτριας κ. Μαρίας Παπουτσάκη και με φωνητικό σύνολο Ευρωπαϊκής και Επτανησιακής μουσικής με υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Γεωργία Νικολουδάκη.

Παστέλ σε χαρτί (1,00 x 0,70) του Γεώργιου Κουνάλη με τίτλο “Κονταρομαχία”, 1965, από το αρχείο της οικογένειας Γ. Κουνάλη.