Ξενάγηση της ΙΛΑΕΚ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κρήτης

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025 η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης συνδύασε την εκδήλωσή της για την πρωτοχρονιάτικη πίτα με επίσκεψη στο Ηράκλειο. Ήταν μια παγωμένη μέρα με χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά η ανθρώπινη ζεστασιά που δεχτήκαμε και νοιώσαμε μας αποζημίωσε πλήρως.

Πρώτη μας στάση ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Ο επίτιμος Διευθυντής του Μουσείου, δρ Γιώργος Ρεθεμιωτάκης, στον οποίο οφείλεται η επανέκθεση του Μουσείου, μας παρουσίασε τον μινωικό κόσμο. Με αρκετές πινελιές χιούμορ και με απλό και καθαρό λόγο, ο οποίος παράλληλα ανέβλυζε μια βαθιά γνώση του μινωικού πολιτισμού, ο Γ. Ρεθεμιωτάκης μας συνάρπασε επί μιάμιση ώρα, χωρίς να νοιώθουμε καμία κούραση από την ορθοστασία. Μαζί του θαυμάσαμε τα αριστουργήματα των Μινωιτών, εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας σε σχέση με τα ανάκτορα, τους γραφείς, τους τεχνίτες, το εμπόριο και ανακαλύψαμε ποικίλες πτυχές της καθημερινής ζωής τους. Τον ευγνωμονούμε για τις μοναδικές στιγμές που μας πρόσφερε. Για τον ίδιο λόγο ευχαριστούμε πολύ τις δρ Στέλλα Χρυσουλάκη, Γενική Διευθύντρια του Μουσείου και δρ Ειρήνη Γαλλή, Τμηματάρχη Εκθέσεων, οι οποίες οργάνωσαν την περιοδική έκθεση «Εκατόμπολις. Ο κόσμος της αρχαϊκής Κρήτης» με την συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και την βοήθεια του υπόλοιπου προσωπικού. Άμεσα και γενναιόδωρα μας αποκάλυψαν την ιστορία της ίδρυσης και την δυναμική των αρχαϊκών κρητικών πόλεων (7ος-6ος αι. π.Χ.). Με γλαφυρό και συνάμα επιστημονικό λόγο μας ανέπτυξαν τους θεσμούς και την οργάνωση της κοινωνίας της αρχαϊκής Κρήτης, καθώς και τις σχέσεις της με την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερα τονίστηκε η συμβολή των κρητικών πόλεων στη διάδοση του νέου αλφαβήτου της ελληνικής γλώσσας και την καταγραφή των νόμων για τη δημόσια ζωή. Γενικότερα, φωτίζεται μια περίοδος της κρητικής αρχαιολογίας και ιστορίας, ολιγότερο μελετημένη και προβεβλημένη. Πολύ μας συγκίνησε το φυλακτικό προσωπικό του Μουσείου Ηρακλείου, με επικεφαλής τον αρχιφύλακα, κ. Δημήτρη Αποστολάκη, για τη ζεστή αγκαλιά και τη δυνατότητα που μας πρόσφερε, ώστε να επισκεφτούμε όλες τις αίθουσες του ισογείου, στις οποίες ξεδιπλώνεται ο μινωικός πολιτισμός. Ας ελπίσουμε ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί η πρόσληψη εποχικού προσωπικού, για να είναι ανοιχτή για το κοινό όλη η έκθεση και το πωλητήριο του εκπληκτικού Μουσείου, που αποτελεί καμάρι και καύχημα της Κρήτης. Με τα σημερινά δεδομένα, δυστυχώς, διαπιστώνεται ότι η απαγκίστρωση του Μουσείου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και η μετατροπή του σε ΝΠΔΔ δεν ήταν επ’ ωφελεία του και επιβεβαιώνονται όσοι αντέδρασαν σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση.

Το ίδιο απόγευμα, στον φιλόξενο χώρο του Πολύκεντρου του Δήμου Ηρακλείου είχαμε την τύχη να απολαύσουμε τον δρ Κωστή Χρηστάκη, Επιμελητή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην Κνωσό, σε μια ωριαία παρουσίαση της Κνωσού, ανακτόρου και πόλης. Για μια ακόμη φορά συνειδητοποιήσαμε την απόλυτη αναγκαιότητα της ένταξης των μινωικών ανακτορικών κέντρων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με πρώτο το ανάκτορο της Κνωσού. Η ΙΛΑΕΚ προτίθεται να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις για όλα τα προς ένταξη μινωικά ανακτορικά κέντρα.

Στον ίδιο χώρο κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΙΛΑΕΚ μαζί με τους Hρακλειώτες φίλους μας. Το φλουρί έπεσε στο μέλος της Εταιρείας, κ. Κώστα Μπολάνη. Τα δώρα ήταν μια έκδοση της Εταιρείας και ένα μοναδικό κεραμικό γλυπτό (γυναικείο ειδώλιο με έμπνευση από την αρχαιότητα), κατασκευή και προσφορά της κ. Ασπασίας Βασιλικάκη, την οποία ευχαριστούμε όλοι. Στους παρευρισκόμενους παρουσιάστηκαν οι στόχοι και η δράση της ΙΛΑΕΚ από την πρόεδρο δρ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Με ομόφωνη διαπίστωση και δήλωση ότι η ψυχή, η καρδιά και τα μάτια μας γέμισαν από γνώση, ομορφιά, φιλία και αγάπη ολοκληρώθηκε η εξόρμηση της ΙΛΑΕΚ στο Ηράκλειο.

(Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε στη σχετική μας ανάρτηση στο Instagram).