Η Ιστορική Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Σφακίων διοργανώνει Συνέδριο με θέμα: “Η Επανάσταση του Δασκαλογιάννη και η Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη. Διακόσια χρόνια μετά.”
Το συνέδριο είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2021, στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Εθνική Εξέγερση του 1821, αλλά αναβλήθηκε λόγω των γνωστών υγειονομικών περιορισμών. Το πρώτο μέρος του Συνεδρίου περιλαμβάνει εισηγήσεις για την επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770-1771, που έλαβε χώρα στα Σφακιά, ενώ το δεύτερο μέρος για την Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη.
Είναι γνωστό ότι η Κρήτη συμμετείχε και στον ξεσηκωμό του 1821, που δυστυχώς δεν στέφτηκε από την αναμενόμενη επιτυχία αφού η συνθήκη του Λονδίνου του 1830 την άφησε εκτός του εθνικού κορμού και την παρέδωσε στην αιγυπτιακή κυριαρχία, ωστόσο υπάρχει ακόμη μια ερευνητική ένδεια στα γεγονότα της περιόδου αυτής. Το Συνέδριο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιστορικών, φιλοδοξεί να ρίξει περισσότερο φως σε υποφωτισμένες σελίδες της ιστορίας μας.
Οι εργασίες θα διεξαχθούν την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 (την τελευταία μέρα με ξενάγηση στην πόλη), στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανονισμοί που θα ισχύουν τις μέρες εκείνες, με την ευγενική συνδρομή του Τμήματος Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
8 Ιουλίου 2022 – Ενημέρωση: Με τη συγκατάθεση των εισηγητών του Συνεδρίου οι παρουσιάσεις τους βιντεοσκοπήθηκαν. Μπορείτε να τις δείτε στο τηλεοπτικό κανάλι της εταιρείας (ΙΛΑΕΚ – YouTube) συγκεντρωτικά από εδώ. Εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήσετε από την παρακάτω λίστα το σύνδεσμο που οδηγεί ξεχωριστά στην κάθε εισήγηση, οι οποίες αναφέρονται με τη σειρά που πραγματοποιήθηκαν:
- Σωτηροπούλου Ε., «Το νομισματοκοπείο του Δασκαλογιάννη και η νομισματική κατάσταση στην Κρήτη του 1770».
- Μουντάκης Μ., «Η Κίσαμος στην Επανάσταση του 1821».
- Κοπασάκης Ε., «Η Επανάσταση του Δασκαλογιάννη μέσα από το ριζίτικο τραγούδι».
- Σανουδάκης Α., «Οργανωτική δομή της Φιλικής Εταιρείας και Κρήτες φιλικοί».
- Κουρουτάκη Α., «Όψεις της Μνήμης. Κρήτες καλλιτέχνες συμβολοποιούν την Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη».
- Χαρωνίτης Β., «Τα Ανώγεια στην Επανάσταση του 1821».
- Καλογεράκης Γ., «Η Επανάσταση του 1821 και ο Άγιος Θυμώτης στον Εμπρόσνερο Αποκορώνου».
- Μαράκη Μ., «Το λιμάνι της Σούδας στην Επανάσταση του 1821».
- Σεργάκη Μ., «Aπό τη Γραμβούσα στο Μεραμπέλλο. Επαναστατικές και καταδρομικές δραστηριότητες το φθινόπωρο του 1827».
- Στάθης Π., «Ο φόνος του Αντώνη Μελιδόνη από τον Ρούσο Βουρδουμπά: H απήχησή του στην ελληνική και τη διεθνή γραμματεία».
- Βαμβούρη Χ., «Πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις στο Κρητικό ζήτημα, όπως αποτυπώνονται στον ελληνικό Τύπο με αφορμή τις επαναστατικές ημέρες της 25ης Μαρτίου των ετών 1897-1913».
- Καψωμένος Ε., «Η Επανάσταση του 1821 στον Κρητικό του Σολωμού».
- Αργυροπούλου Χ., «Η Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη μέσα από κείμενα ποιητικά, λογοτεχνικά, ιστορικά και τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, Ο Καταδικασμός της Κρήτης 1830, Δημοτικό τραγούδι, ποίηση Παλαμά, Τα Δεινά των Κρητών, Βιβλιοθήκη Ιστορικών Μελετών, Ι. Κονδυλάκη, Η μάχη της Γραμβούσας κ.ά.».
- Πετράκου Κ., «Η Επανάσταση του 1821 στα έργα της Αντωνούσας Καμπουράκη (1790-1875)».
- Μπάντιου Μ., «Ο Δασκαλογιάννης στη δημόσια ιστορία και μνήμη».
- Βαμβούρη Χ. και Καραμπέρας Β., «Μνήμες της προσωπικότητας και του αγώνα του Δασκαλογιάννη στην Ποίηση, τη Λογοτεχνία και τον Τύπο του 20ου αιώνα».
- Αλιγιζάκη Σ., «Η διεκδίκηση της ηγεσίας του Κρητικού Αγώνα του ’21 από τους Σφακιανούς».
- Παπαηλιάκης Μ., «Η συντήρηση της ιστορικής μνήμης: Ανδριάντες και προτομές προκρίτων στην Επαναστατική Συνέλευση της Παναγίας Θυμιανής Σφακίων».
- Φουρναράκης Κ., «Το διήγημα του Κων/νου Ράδου, “Ο Πειρατής της Γραμβούσης”: αναζήτηση του μύθου και της ιστορίας».
Επιπλέον μπορείτε να δείτε: