Η νησίδα των Αγ. Θεοδώρων

Εκδήλωση στη νησίδα (τα) Θοδωρού για την ιστορία της, τη χλωρίδα και την πανίδα της αλλά κυρίως γι’ αυτά που έγιναν εκεί και στην ευρύτερη περιοχή της κατά τη Μάχη της Κρήτης, ενταγμένη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για την 77η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική  Εταιρεία Κρήτης και ο Σύλλογος Χανίων “Οι Φίλοι του Βυθού” σας καλούν, την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, ώρες 10:00 – 13:30, στην εκδήλωση Ιστορίας και Μνήμης  που οργανώνουν στη νησίδα (τα) Θοδωρού και τα νερά που την περιβάλλουν.

Πρόγραμμα εκδήλωσης
10:00 Επιβίβαση σε σκάφη (στο λιμανάκι του Πλατανιά) και άφιξη στη Νησίδα.
Γνωριμία με τη χλωρίδα και την πανίδα της νησίδας (από εκπρόσωπο του Δασαρχείου Χανίων).
Αναφορά στα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης στην ευρύτερη περιοχή της νησίδας νησίδα το 1941 (από την ιστορικό Στέλλα Αλιγιζάκη).
Μικρή έκθεση φωτογραφιών από τη Μάχη της Κρήτης στην ευρύτερη περιοχή (από τον ιστορικό ερευνητή Στέλιο Τριπαλιτάκη).
Επιστροφή στο λιμανάκι.
12:30 Γνωριμία με τα κατάλοιπα της Μάχης της Κρήτης στο βυθό της θάλασσας.
Οι Φίλοι του Βυθού θα βοηθήσουν και θα διευκολύνουν όλους όσους θελήσουν να βάλουν τη μάσκα και τα βατραχοπέδιλά τους και να δουν κατάλοιπα στον βυθό από τη Μάχη της Κρήτης (αεροπλάνα και άλλα).
13:30 Τέλος της εκδήλωσης.

Οι οργανωτές θεωρούμε την εκδήλωση ως ένα καλό μάθημα Ιστορίας που ενισχύει την Ιστορική Μνήμη.

Σημειώσεις:

  • Όσοι θα έλθουν θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους τρεις ημέρες πριν, μέχρι και την Πέμπτη 17 Μαΐου, για να ρυθμιστεί το θέμα της
  • μεταφοράς προς και από τη νησίδα.
  • Για τη μετάβαση προς τη και από τη νησίδα θα πληρώσουμε για εισιτήριο 6€ το άτομο.
  • Καλό είναι να βρισκόμαστε στο λιμανάκι του Πλατανιά από τις 9:30.
  • Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στην Ευγενία Παπαϊωάννου, Γραμματέα της ΙΛΑΕΚ, στα τηλέφωνα 28210 54229 και 694 498 6609.
  • Πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορεί κάποιος να ζητήσει από τον πρόεδρο του Συλλόγου Χανίων “Οι Φίλοι του Βυθού”
  • κ. Χάρη Καραβαράκη στο τηλέφωνο 694 628 3020.

Εικόνα: Το Βασίλειον της Κρήτης – Cretae Regnum, Francesco Basilicata, 1618. (Συντελεστές: Βάσω Δανέζη-Λαμπρινού, Νικόλαος Μ. Παναγιωτάκης, Θέμης Στρογγυλός, Ποθούλα Καψαμπέλη), Ηράκλειο, Εκδόσεις «Μικρός Ναυτίλος» – Βικελαία Βιβλιοθήκη – Σύνδεσμος ΤΕΔΚ Κρήτης, 1994. Λήψη από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.