Ρίζες και Θεμέλια. Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού - Βιβλιοπαρουσίαση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής Λαογραφικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, συνδιοργανώνουν διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου της Καθηγήτριας Ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Μαρίας Ευθυμίου

ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΑ
Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού
Εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2020 σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει και θα συντονίσει η κ. Ευαγγελία Σερδάκη-Χιωτάκη, εκπαιδευτικός, μέλος του Δ.Σ. της Ι.Λ.Α.Ε.Κ.

Στη εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνει η κ. Σοφία Μαλανδράκη, Εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης, Εντεταλμένη για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόεδρος της Επιτροπής για τον «Εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 2021» στην Π.Ε. Χανίων.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 και ώρα 19:00.

Για να συμμετάσχετε στην παραπάνω βιβλιοπαρουσίαση παρακαλούμε χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο: https://bit.ly/3sM3MiC.

Η συγγραφέας έχει αδιαμφισβήτητη προσφορά στην επιστήμη της Ιστορίας στη διαχρονία της και διαγράφει μακρά διαδρομή στα ελληνικά γράμματα. Με το βιβλίο αυτό προσεγγίζει τον Ελληνισμό από τις απαρχές του μέχρι σήμερα και ταξιδεύει στο χρόνο πάνω στο καράβι που ονομάζεται ελληνική γλώσσα. Ναυτοσύνη και γλώσσα έχουν διαχρονικά σμιλέψει τα χαρακτηριστικά αυτού του ανήσυχου λαού του οποίου τα ίχνη εντοπίζονται βαθιά στο παρελθόν, περίπου 4.000 χρόνια πριν.

Οι Έλληνες έπαιξαν κομβικό ρόλο κατά την αρχαιότητα στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Η γλώσσα τους έγινε εργαλείο μάθησης αλλά και επικοινωνίας για πολλούς λαούς της ευρύτερης περιοχής, όπως και, αργότερα, για τον αναδυόμενο Χριστιανισμό. Με τον πολιτισμό «άλωσαν» την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετατρέποντάς την σε Βυζαντινή και κρατήθηκαν σε πνευματική εγρήγορση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Με την επανάσταση τους, το 1821, απέκτησαν το πρώτο εθνικό ανεξάρτητο κράτος της ανατολικής Μεσογείου, συνδέθηκαν με τον δυτικό κόσμο, επεξέτειναν τα σύνορά τους και πήραν θέση ανάμεσα στους λαούς της σύγχρονης Ευρώπης – και του κόσμου.