Η Αντωνούσα Ι. Καμπουροπούλα ως ιστορικός της Κρητικής Επανάστασης του 1821

Η Ιστορική Λαογραφική & Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων & την Επιτροπή Π.Ε. Χανίων «ΧΑΝΙΑ 1821 -2021», με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 2021, διοργανώνει Διαδικτυακή Διάλεξη με ομιλητή τον Δρ. Κωνσταντίνο Φουρναράκη, Φιλόλογο – Αρχειονόμο του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης με θέμα:

“Η Αντωνούσα Ι. Καμπουροπούλα ως ιστορικός της Κρητικής Επανάστασης του 1821”
την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 και ώρα 19:00.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Ευαγγελία Σερδάκη-Χιωτάκη, εκπαιδευτικός, μέλος του Δ.Σ. της Ι.Λ.Α.Ε.Κ.
Για να συμμετάσχετε στην διαδικτυακή συνάντηση-παρουσίαση παρακαλούμε χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο:
https://zoom.us/j/95516113689?pwd=bFArVENsSnA4aGNRVk9BT3NEWU0wZz09

Συ αγαπητή μου Κρήτη, έχε το εις καύχημά σου

Με τα όπλα της παιδείας τα αγαπητά σου τέκνα

Θα συντρίψουν τα δεσμά σου…»

«Ο κάθε ένας χρεωστεί καλό να ενεργήσει

πάντοτε στην πατρίδα του και να την ωφελήσει.

Ο γενικός κανονισμός ποτέ δεν εμποδίζει,

να ομιλήσει ο καθείς εκείνο που νομίζει.

Κ’ η γυναικεία η φυλή βρίσκεται προικισμένη

Ο πάνσοφος δημιουργός την έχει ποιημένη». (Ποιήματα Τραγικά)

Ο ομιλητής Κ. Φουρναράκης εστιάζει στην ποιήτρια Αντωνούσα Καμπουράκη ή Καμπουροπούλα, τη μαχητική και ασυμβίβαστη γυναίκα που επιχείρησε να σπάσει τα δεσμά που κρατούσαν αιχμάλωτη για αιώνες τη γυναίκα στην Ελλάδα’ αναδεικνύει την πρωτοπόρο Ελληνίδα του 19ου αιώνα που βρήκε το θάρρος να διεκδικήσει μια θέση στην κοινωνία και να ξεχωρίσει για τις ιδέες, την κοινωνική δράση και το λογοτεχνικό της έργο υψώνοντας τη φωνή της για ν’ αντιμετωπίσει το φάσμα της σιωπής. Η Ι.Λ.Α.Ε.Κ. τιμά την πρώτη Ελληνίδα, μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, που με πίστη στη δύναμη της παιδείας έθιξε στο λογοτεχνικό της έργο το αίτημα της ισότητας των δύο φύλων και το έκανε πράξη στην κοινωνική ζωή ως ενεργή πολίτης.

Η διαδικτυακή συνάντηση επιχειρεί να φωτίσει πτυχές της Αντωνούσας ως ιστορικού της Επανάστασης στην Κρήτη. Η γυναίκα αφηγητής και ποιήτρια βιώνει το φόβο, τις κακουχίες, τη δυστυχία, την πείνα και την εξαθλίωση. Με την είσοδό της στην «πόλη των ιδεών» επιδιώκει να ιστορήσει τον κρητικό αγώνα, να κρατήσει ζωντανό στη συνείδηση του κόσμου το κρητικό ζήτημα, αλλά και να εισάγει μέσα από την ιστορική αφήγηση και το ηρωικό δράμα τη φωνή της γυναίκας στη δημόσια σφαίρα. Με τον τρόπο αυτό παρακινεί και άλλες γυναίκες να εκφραστούν δημόσια και να συνειδητοποιήσουν ότι η κοινωνική τους ταυτότητα δεν είναι παγιωμένη και αμετάβλητη.

Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης τηρούν όλα τα μέτρα που η Ελληνική Πολιτεία ορίζει για την προστασία της δημόσιας υγείας σε καιρούς πανδημίας, υπό το πρίσμα αδυναμίας φυσικής παρουσίας σε κλειστούς χώρους συνάντησης λόγω του Sars-Cov-2.